Asukaslähtöistä isännöintiä


Jyränkölässä on käynnissä isännöitsijänvaihdos. Isännöitsijänä työskennellyt Sisko Björk jää eläkkeelle tammikuussa ja uudeksi asukasisännöitsijäksi valittu Armi Leivonen on vastikään aloittanut tutustumisen uuteen työpaikkaansa. "Itse aloitin Jyränkölässä vastaavassa tilanteessa kuin Armi nyt eli edeltäjäni Leena Mikkolan jäädessä eläkkeelle", toteaa pitkän historian Jyränkölässä omaava Sisko.

Sisko tuli taloon alun perin johtokunnan jäseneksi. Muutettuaan joksikin aikaa Lahteen, johtokunnan tehtävät saivat jäädä. Heinolaan palattuaan hän työskenteli tilitoimistossa KLT-kirjanpitäjänä sekä isännöitsijänä. Kireät aikataulut ja pääasiassa kirjanpidosta, laskutuksista ja kokouksista koostunut työ ei kuitenkaan antanut sitä, mitä Sisko olisi halunnut: asiakaskontakteja ja -palvelua. Sitä Jyränkölällä olikin tarjota, sillä neljän palvelutalon ja Jyränkölän omien kiinteistöjen isännöinti ei ole samanlaista kokouksissa istumista ja papereiden pyörittelyä kuin perinteinen isännöitsijän työ. Tärkeintä on asukas ja se, että hänen tarpeensa huomioidaan ja että häntä kuunnellaan.

Suurimmiksi haasteiksi Jyränkölä-uransa aikana Sisko on kokenut ihmisten erilaisuuden. "Tarkkuutta arvostavana ihmisenä olen välillä kokenut haasteellisena luovien ihmisten huolettomuuden, sen että kaikkea ei tarvitse tehdä niin pilkuntarkasti." Haasteita on riittänyt myös Jyränkölän monipuolisen toiminnan ymmärtämisessä. "Täällä on niin paljon erilaista toimintaa, että välillä on vaikea pysyä kartalla siitä, mitä talossa oikein tapahtuu." Kaikesta huolimatta Sisko jää kaipaamaan mukavaa ja kaikessa monimuotoisuudessaan rikasta työyhteisöä ja erityisesti talojen asukkaita.

Eläkkeelle jääminen ei merkitse Siskolle tahdin hidastamista. Illat ja viikonloput täyttyvät jo nyt lukuisista harrastuksista ja yhdistystoiminnasta. Kymmenen vuotta sitten eläkkeelle jääneen miehen kanssa on nyt aika harrastaa pariskunnalle läheisiä harrastuksia; kansantanssia, partiota ja kansanperinteitä. "Ja onhan minulla sitten enemmän aikaa lapsenlapsillekin", Sisko toteaa hymyillen.

Eroon varttitunnin säännöstä

"Hain Jyränkölään, koska halusin työhöni enemmän asiakaslähtöistä näkökulmaa." Näin toteaa Jyränkölässä marraskuussa asukasisännöitsijänä aloittanut Armi Leivonen. Edellisessä työpaikassaan suuressa isännöintialan toimistossa Armi näki ja koki mitä alan kova ja raaka kilpailu saa aikaan. "Työ oli varttitunnin säännön mukaan mitoitettu. Asiakkaille ei jäänyt aikaa, kun kaikki piti hoitaa mahdollisimman kustannustehokkaasti." Jyränkölässä Armi toivookin saavansa enemmän kontaktia asukkaisiin. "Meillä on aina aikaa asukkaille ja heidän omaisilleen", toteaa Sisko kompaten Armin toiveita uudesta työstään. "Totta kai odotan ja tiedän hommia riittävän, mutta haluan ottaa työhöni inhimillisen lähestymistavan ja antaa asukkaille heidän tarvitsemansa palvelun", Armi toteaa.

Ajoittain raskaaksi käyvän työn vastapainoksi Armi "nukkuu talviunta". "Talvella minä talvehdin, mutta kesällä moottoripyöräilen yhdessä mieheni kanssa. Ja teenhän minä jonkin verran käsitöitä, erityisesti silloin kun en löydä kaupasta haluamaani vaatekappaletta." Koti kerrostalon pohjakerroksessa tuo oman lisänsä vapaa-ajan virikkeisiin. "Meillä on melko suuri oma piha. Siellä on tullut kokeiltua kaikenlaisten kasvikunnan tuotteiden kasvatusta vaihtelevalla menestyksellä", Armi päättää hymyillen.

Nähtäväksi jää, kuinka Armin viherpeukalon jälki tulee näkymään Jyränkölän ihmisten puutarhassa.

27.11.2015