Liikunnan pitää olla hauskaa

 

Liikunnan pitää olla hauskaa.jpgEsittelyssä Sofia Hako

Syksy tuo Heinolan kansalaisopistoon uusia tuntiopettajia. Yksi heistä on Vierumäellä opiskeleva Sofia Hako, jonka mielestä liikunnan pitää ehdottomasti olla hauskaa. Sofia tulee kansalaisopistoon ohjaamaan teemajumppaa, power pumpia ja vesijumppaa.

Uusi opettaja: Paljasjalkainen tanssija

Heinolan kansalaisopiston syksyssä on luvassa liikunnan riemua. Uutena tuntiopettajan aloittaa heinolalainen Sofia Hako, joka korostaa liikunnan tuomaa hyvää fiilistä. Sofian liikunnallista olemusta näkee teemajumpassa, power pumpissa ja vesijumpassa. Lisäksi hän pitää nykytanssikurssin ja kehonhallintakurssin. Hänellä on oma tyylinsä ohjata ryhmäliikuntaa, ja siihen ei kuulu tekopirteys. "Olen tiukka ja tsemppaan. Jos joku tekee liikkeen väärin, korjaan sen. Tavoitteeni on, että tunnin jälkeen kaikilla on hyvä fiilis."

Liikuntaryhmien isoin osallistujaryhmä ovat 30-55-vuotiaat naiset, mutta ryhmillä olisi paljon annettavaa myös miehille ja nuorille. "Ymmärrän, että liikkumaan on vaikea lähteä. Siksi kunnioitan sitä, että tullaan tunnille ja yritetään. Siellä saa olla oma itsensä ja tulla sellaisena kuin on."

Sofian luonteeseen ei kuitenkaan kuulu löysäily. "Liikunnan pitää ehdottomasti olla hauskaa, mutta lihaksiin voi sattua, ja välillä tuntuu, että kuolee... Liikunnan ei kuitenkaan tarvitse olla pakkopullaa, jos löytää mieleisensä lajin."

Liikunnan tarve ei katoa

Sofia opiskelee Vierumäellä liikuntaneuvojaksi. Työpaikka lienee taattu, sillä ihmisten liikunnan tarve ei mihinkään katoa - ja he tarvitsevat neuvoja oikeaan liikkumiseen. "On hyvä saada ammatti alle, ennen kuin lähtee tavoittelemaan korkeampia pilviä esimerkiksi Teatterikorkeaan. Hain sinne jo kerran, ja pääsinkin yllättävän pitkälle. Joko pyrin sinne, tai sitten opiskelen liikuntaa pidemmälle."

Liikunta on kyllä ollut se Sofian juttu. Hän aloitti tanssitunnit jo 6-vuotiaana. Kuntosali kutsui 8. luokalla. Lisäksi hän on ratsastanut ja sukeltanut. Moderni tanssi taas antaa hänelle mahdollisuuden päästä flow'hun. Silloin liike vain virtaa, ja tanssija unohtaa kaiken muun ympärillään. "Kehollaan voi kertoa fiiliksiä. Katsojat sitten kokevat sen kukin omalla tavallaan."

TLiikunnan pitää olla hauskaa1.jpganssijasta näyttelijäksi

Sofia Hako on heinolalaisille tuttu Paljain jaloin kaarisillalla -näytelmästä, jota esitettiin Jyränkölässä keväällä. Näytelmän ohjaaja Salla Aas tiesi, että Sofia tanssii, ja hänen pitikin mennä näytelmään alun perin vain tanssimaan. "Pidän myös näyttelemisestä, ja sainkin sitten yhden näytelmän päärooleista. Meillä oli ihana porukka, jonka kanssa sain jakaa hyviä ja huonoja päiviä."

Aivan kylmiltään Sofia ei rooliinsa tullut. Hänellä on takana jo lukion musikaali, New York Groove, parin vuoden takaa. Ja tietysti tanssiesityksiä. "Olen paljasjalkainen heinolalainen, ja olen nyt tullut tänne takaisin. Lukion jälkeen muutin Helsinkiin, mutta kun sain opiskelupaikan Vierumäeltä, muutin tänne taas."

Liikunnan riemua voi kokea Sofia Hakon ohjauksessa Heinolan kansalaisopistossa.

15.4.2014