Asukkaiden elämäniloa vaalien

Asukkaiden elämäniloa vaalien176297049_2848104215445694_5849959769369957944_n.jpg

Jyränkölän sähköisessä uutiskirjeessä ennen pääsiäistä todettiin, että koronasulusta huolimatta elämänilosta ei tingitä. Päivittäisissä toiminnoissa pyritään tarjoamaan kaikille asukkaille juuri heidän näköisiään ja toivomiaan palveluja. Kuntoutus- ja viriketoimintaa toteuttaa koko henkilöstö oman osaamisensa ja ammatillisen lähestymistapansa myötä.

Ilman viriketoimintaa työntekijät saattavat pitäytyä hoitajan roolissa, jolloin vanhus voi jäädä potilaan rooliin ja passivoitua silloinkin, kun hänellä olisi vielä paljonkin omia voimavaroja ja kykyjä jäljellä. Rajanveto kuntoutuksen ja viriketoiminnan välillä on toisinaan hankalaa, mutta onneksi useimmiten täysin tarpeetonta.

Yhteisöllisyys ja merkityksellisyys

Viriketoiminnan yksi tavoite on auttaa ihmisiä löytämään toisensa ja kokemaan yhteisöllisyyttä. Korona-aikana on ollut turvallista järjestää ulkoilua pienryhmissä. Se tervehdyttää niin kehoa kuin mieltäkin.

Jokainen ihminen haluaa kokea olevansa tarpeellinen ja hyödyksi niin itselleen kuin kanssaihmisilleen. Syksyllä eri asumisyksiköiden piha-alueilla järjestettiin pihatalkoita, joissa asukkaat saivat halutessaan ja kykyjensä mukaan osallistua haravointiin ja syksyn kasvien istuttamiseen. Ja kuten talkooperinteisiin kuuluu, lopuksi paistettiin osallistujille makkaraa grillikatoksen tulilla tai grillillä.

Onnistumisen ilo ja omanarvon tunteiden kokeminen

Pehmopallojen ja muiden mukautettujen peli- ja harrastevälineiden avulla rajallisellakin toimintakyvyllä voi osallistua164779969_2829935523929230_4455099009817144721_n.jpg täysipainoisesti yhteisiin viriketuokioihin. Tekemisessä olennaista on sairauksien ja vaivojen tuomien rajoitteiden sijaan keskittyä kaikkeen siihen, mihin asukkaat vielä kykenevät. Vaikka asukas vähättelee osaamistaan, on taitava ohjaaja usein myös motivaattori. Vaikkapa leivottaessa ohjaaja ei kysykään, ketkä osaavat ja haluavat leipoa vaan pyytää osallistujia auttamaan itseään valtavan taikinamassan kanssa. Silloin moni vaikeastikin muistisairas on osoittanut, etteivät ne vanhat taidot pullan letittämisestä tai korvapuustiaihion kaulimisesta, täytöstä ja rullailusta ole lihasmuistista mihinkään kadonneet. Samoin yhdessä laulettaessa vanhojen, tuttujen kappaleiden sanat tulevat itsestään mieleen, kun musiikki alkaa.

Rajattomat mahdollisuudet

Vuoden kierrossa eri juhlat ja tapahtumat antavat jo hyvän rungon viriketoiminnan ideointiin. Kesä- ja joulujuhlat on ollut perinne jo ensimmäisen palvelutalon käynnistymisestä 1994 alkaen. Koronan myötä niitä on sovellettu pienemmiksi tapahtumiksi mm. pienten pihajuhlien ja Lucia-kulkueen sekä tonttutrion joululaulutervehdysten muodossa.

Uudempaa perinnettä edustavat Halloweenin ’karkki- tai kepponen’-, Ystävänpäivän kanttiinikärry- ja pääsiäisen virpojien kiertueet. Heinolalaista jääfestivaalia mukailtiin helmikuussa haastamalla asukkaita itse jäädyttämään jäätaidetta, josta koottiin kunkin talon pihalle yhteinen jäätaideteos. Idea kopioitiin Jyrängön koulun oppilaiden Siltakodilla toteuttamasta tempauksesta.

Bingon peluu on ikisuosikki. Samoin levyraati. Musiikki ylipäätään innostaa ja herättää keskustelua. Tuolijumppa kasvattaa jälleen suosiotaan. Retket laavulle, lintuhoitolaan, Siltasaareen ja torille vaativat hieman enemmän järjestelyjä, mutta kelien salliessa toteutetaan mielellään. Tuttiksen vapaaehtoiset ovat korvaamaton apu monessa tilanteessa.

Tulevaisuuden näkymiä143792242_3451118838349788_284876519023531821_n.jpg

Tällä hetkellä Jyränkölän hoivapalveluiden virikeohjaajana toimii päätoimisesti aiemmin hoitajana työskennellyt Kirsi Sauvala. Hän haluaa järjestää viriketoimintaa mahdollisimman paljon ulkona. Luonto ja eläimet ovat tärkeitä Kirsille itselleen, ja niistä saatavaa iloa hän haluaa jakaa muillekin. Omasta kääpiövillakoirasta ja kolmesta kanasta saa hyvää pohjaa yhteisiin keskusteluihin. Ja koska Kirsi pitää myös valokuvaamisesta, on tarinoiden rinnalle tarjolla myös ilahduttavia kuvia.

Tänä keväänä linnunpönttöjä kasattiin, maalattiin ja laitettiin linnuille, ja piakkoin aletaan kasvattaa kesäkukkia siemenistä lähtien. Kunhan kokoontumisrajoituksista päästään, on tavoitteena toteuttaa isompia yhteisöllisiä karkeloita: piha- ja toritapahtumia yllätysesiintyjien, tanssien, yhteislaulujen ja vaikka kahvittelun merkeissä.

26.4.2021