Erään aikakauden loppu

 

Erään aikakauden loppu.jpgHeinolan kansalaisopiston musiikin vastuuopettaja Anne Sorjanen on muutoksen edessä; jo vuodesta 1990 Jyränkölässä työskennelleen Annen eläkepäivät kolkuttelevat jo ovella. ’’Kevään loppurutistus on nyt menossa’’, toteaa aina niin iloinen Anne hymyillen.

Aluksi tuntiopettajana ja 2000-luvun alkupuolelta päätoimisena musiikin opettajana toiminut Anne jättää työnsä haikein mielin. ’’Parasta ovat olleet loistavat työkaverit ja ihanat opiskelijat.’’ Haasteitakin on kuitenkin riittänyt. ’’Kaikista haasteellisinta on löytää opiskelijoita kiinnostavia kursseja. Kilpailu on kovaa ja siinä menossa pärjää vain tarjoamalla jo hyväksi havaittujen kurssien ohella myös jotakin uutta.’’ Heinolan kansalaisopistossa onkin vuosien varrella kokeiltu myös hieman erikoisempien kurssien tarjoamista. ’’Yksi erikoisimmista olisi ollut Aikamatka muinaissoitinten historiaan, mutta valitettavasti kyseinen kurssi ei toteutunut’’, Anne toteaa.

Kuoroja ja tapahtumia

Musiikin kurssitarjonnan lisäksi Heinolan kansalaisopistossa on aktiivista kuorotoimintaa. ’’Meillä on tällä hetkellä neljä kuoroa: Viihdelaulajat, Naiskuoro Fiores, Heinolan Mieslaulajat sekä Viitosen laulajat.’’ Kuorojen lisäksi opistolla on lukuisia erilaisia konsertteja ja tapahtumia, joissa Annen kädenjälki näkyy sekä tietysti kuuluu. Näistä kymmenisen kertaa järjestetty Rumpujen ja kirjojen yö lienee kaikista tunnetuin. Yksi suurimmista ponnistuksista Rumpujen ja kirjojen yön ohella on ollut kymmenisen vuotta sitten järjestetty musiikin luentosarja, joka toi kolmen vuoden aikana suomalaisen musiikin suurnimiä, kuten Kauko Röyhkän, Jone Nikulan ja Kaarle Viikatteen luennoimaan Heinolan kansalaisopistoon.

Kun kerran musiikin opettajaa haastatellaan, ei kysymystä Annen lempimusiikista voi ohittaa. ’’Voi enhän minä sellaista voi sanoa! Tykkään niin monenlaisesta musiikista. Helpompaa olisi sanoa mistä en niin kauheasti pidä. Räppi ja uudempi jazz ovat sellaisia jotka eivät oikein iske. Muuten kyllä löydän kaikista musiikkityyleistä ne itselle mieluisat ja ei-niin mieluisat kappaleet. Ja jos joku bändi täytyy sanoa niin The Beatles sykähdyttää aina.’’

Erään aikakauden loppu1.jpgMusiikilla on luonnollisesti iso rooli myös vapaa-ajalla. ’’Laulaminen on minulle ehdottomasti tärkein ilmaisuväylä’’, toteaa Virtapiiri-kuorossakin sen perustamisesta lähtien laulanut Anne. Laulun lisäksi Anne soittaa pianoa ja opiskelee ukulelen, eräänlaisen kitarasoittimen, soittoa kansalaisopistossa. Kansalaisopiston runsas kurssivalikoima houkutteleekin Annea opiskelijana. ’’Kävisin enemmänkin kursseillamme, mutta en ole oikein töiltäni ja muilta kiireiltäni ehtinyt.’’ Eläkkeellä Anne suunnitteleekin aloittavansa uusia harrastuksia. ’’Varmaankin aloitan jonkin liikuntaharrastuksen’’, Anne paljastaa. Vapaaehtoistyön tekeminenkään ei tulevaisuudessa ole täysin poissuljettua. ’’Olen soittanut vapaa-ajallani bändiluokassamme yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa viime syksystä lähtien’’, Anne toteaa. 

Lohdutuksen säveliä

Yhteistyö Jyränkölän ja Heinolan kansalaisopiston kanssa jatkunee tulevaisuudessa muutoinkin kuin pelkässä harrastusmielessä. ’’En minä ovia missään nimessä lopullisesti sulje, saattaa olla että jatkan tuntiopettajana tai muuten vain yhteistyössä opiston kanssa.’’ Yksi esimerkki toimivasta yhteistyöstä on Annen oma Lohdutuksen säveliä –konsertti Jyränkölän juhlasalissa 14.2. Mutta ennen jatkokuvioiden selkiytymistä, Anne suunnittelee matkustelevansa ja toteuttavansa pitkään haaveilemansa kirjaprojektin. ’’Se liittyy helmikuiseen konserttiini mutta en paljasta siitä tässä sen enempää’’, Anne toteaa salamyhkäisenä.

Jäämme siis innolla odottamaan mitä Annen luovuus meille vielä tulevaisuudessa tuokaan.

9.2.2016