Suomen kieli ja kulttuuri kiehtovana haasteena

Suomen kieli ja kulttuuri kiehtovana haasteena.jpg

Setlementtiliiton Viittakivi Oy avasi turvapaikanhakijoille hätämajoitusyksikön lokakuussa. Entisen Opekon tiloissa Lampikadulla on nyt n. 250 asukasta. Hemcare Heinola Oy käynnisti oman vastaanottokeskuksensa marraskuussa entisen Reuman tiloihin Valolinnaan ja sielläkin on jo n. 100 turvapaikanhakijaa.

Heinolan kansalaisopisto vastaa suomen kielen ja kulttuurin opetuksesta molemmissa vastaanottokeskuksissa. Yksittäinen turvapaikanhakija saa opetusta viikottain kahdesta kolmeen kertaan, jolloin oppitunteja kertyy viidestä yhdeksään. Viittakiven tiloissa suomen opetus käynnistyi marraskuun alussa ja Valolinnassakin tositoimiin päästään pian vuodenvaihteen jälkeen. Mahdollisimman nopeasti jo ennen turvapaikkapäätöstä ja virallisen kotoutumiskoulutuksen alkamista aloitettu opetus on kaikkien etu.

Turvapaikanhakijat ovat olleet iloisia päästessään oppitunneille näin pian. Ilmapiiri on erittäin innokas ja hyväntuulinen, ja uteliaisuus uutta kieltä kohtaan opiskelijoiden suunnalta ehtymätön. Suomen kielen myötä päästään jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa ohjaamaan ja aktivoimaan asukkaita erinäisten työtehtävien pariin ja voidaan mahdollistaa asukkaiden aiempien ammattitaitojen hyödyntäminen.

Haasteitakin on toki kohdattu. Heinolassa asuvat turvapaikanhakijat puhuvat pääasiassa arabiaa, persiaa ja kurdia, mutta myös muutama muu äidinkieli mahtuu joukkoon. Suurimpiin haasteisiin opetuksessa on törmätty niiden opiskelijoiden kanssa, jotka eivät omassa kotimaassaan ole opiskelleet mitään latinalaisiin aakkosiin pohjautuvaa kieltä (tyypillisimmin englantia). Tällöin kielen oppiminen on täytynyt aloittaa uuden kirjaimiston oppimisesta. Myös suomen vokaalit ovat monille työläitä, koska näitä äänteitä ei heidän äidinkielistään löydy. Kieli solmussa on yhdessä harjoiteltu ”ääkkösiä”.

Suomen kielen opetuksen lisäksi Heinolan kansalaisopisto ylläpitää kulttuuriryhmää englantia taitaville asukkaille, jotka toimivat avainhenkilöinä suomen kielen opetuksessa ja suomalaisen kulttuurin välittämisessä muille asukkaille. Tämän ryhmän kanssa on harjoiteltu tähän mennessä mm. kirjastossa asiointia suomalaisittain. Heinolan kansalaisopiston tavoitteena onkin aktivoida turvapaikanhakijoita mahdollisimman paljon heidän omia vahvuuksiaan hyödyntäen.

3.12.2015