Äidin ei tarvinnut kuolla yksin

Äidin ei tarvinnut kuolla yksin.jpg

 ”Äitini asui muistisairautensa vuoksi viimeiset vuotensa palvelutalossa. Ensin hän lakkasi puhumasta, keväällä elintoiminnot alkoivat hiipua ja ravinnon nieleminenkin vaikeutui. Lääkärin mielestä oli saattohoidon aika.

Meidän perheessä on kolme sisarusta, mutta vain minä asuin äidin kanssa Heinolassa. Palvelutalon hoitaja ehdotti, että vapaaehtoiset saattohoitajat alkaisivat käydä äidin luona, jotta pääsisin nukkumaan. Alkuun ajattelin, että henkilökunta ja minä riittäisimme. Hetken ajateltuani kiitin ja otin avun vastaan.

Juuri tällaista saattohoitoa, jossa vapaaehtoiset ovat mukana ja joka on omaisille ilmaista, on tietääkseni Suomessa vain Jyränkölän Setlementillä Heinolassa. Uskon, että tällaiseen vapaaehtoiseen työhön ryhtyvät ovat motivoituneita ja haluavat auttaa.

Iltapäivällä äidin huoneeseen tuli ensimmäinen vapaaehtoinen. Hän oli rauhallinen ja miellyttävä eläkeläisnainen. Juttelimme hetken, sitten hän istui äidin viereen ja minä lähdin kotiin hoitamaan omia asioitani ja nukkumaan. Tuntui hyvältä tietää, että koko yön äidin kanssa oli joku.

Vapaaehtoiset vaihtoivat vuoroa kahden tunnin välein. Aamulla olin valmis jatkamaan.

Sillä tavalla me jatkoimme viisi vuorokautta. Kahtena viimeisenä yönä palvelutalossa ollut kokenut yöhoitaja istui äidin luona hänen nukkuessaan rauhallisesti pois.

Olen varma, että äiti sai saattajista turvaa. Monet muut ihmiset joutuvat viettämään viimeiset tuntinsa yksin, koska omaiset ja ystävät asuvat kaukana eikä henkilökunta ehdi istua kuolevan vieressä. Minusta se on tosi surullista.”

Merja Matilainen
Merjan äiti sai Jyränkölän saattohoitoa alkukesästä 2016

Näin me ajattelemme

”Kuolevallakin on oikeus nauttia elämästä. Mitä vähemmän on aikaa, sitä tärkeämpää on, että kuoleva voi elää parasta mahdollista elämää. Tämä ajatus on saattohoitomme kirkkain johtotähti, ja sen ansiosta saattohoitomme on myös palkittu Vuoden vanhusteko -palkinnolla. Kehittämämme saattohoidon malli kiinnostaa laajalti.

Jyränkölän Setlementin ammattilaiset ja vapaaehtoiset saattavat kuolemaan parikymmentä ihmistä vuodessa. Kuolevan läheisille on valtavan iso asia, että rakas ihminen saa arvokkaan lopun. Meille puolestaan on yhteiskunnallisena yrityksenä itsestään selvää, että tarjoamme saattohoitoa kaikille tasapuolisesti, ilmaiseksi. Hyvä kuolema kuuluu kaikille, ei vain heille, joilla on varaa maksaa.

Saattohoito on vain pieni osa koko setlementtityötämme – ja myös Jyränkölän vapaaehtoistyötä. Meillä on tehty suunnitelmallista vapaaehtoistyötä jo 24 vuotta, ja vapaaehtoisia on tällä hetkellä 120. Saattohoidon lisäksi he avustavat muun muassa ulkoilussa, asioinnissa, juttuseurana, pelikaverina ja virikeohjaajina.  

Me Jyränkölässä teemme työtä lähellä ihmistä. Kuljemme ihmisen rinnalla elämän eri vaiheissa ja tuotamme hyvää elämää ja elämäniloa.”

Teija Naakka
vapaaehtoistyön johtaja, Jyränkölän Setlementti ry

25.8.2016