Jyränkölän mukana kasvanut

Jyränkölän mukana kasvanut.jpg

Jyränkölässä lähes kolmekymmenvuotisen uran tehnyt talouspäällikkö Marja Kallio on silminnähden helpottunut, sillä hän on vain muutamaa viikkoa aiemmin saanut valmiiksi Jyränkölän viime vuoden tilinpäätöksen. ’’Se oli nyt tässä’’, Marja tiivistää tunnelmansa syksyllä koittavien eläkepäivien alla.

Marjalla on kunnioitettavan pitkä historia Jyränkölässä. ’’1950-luvulla tulin Jyränkölään kerholaiseksi ja myöhemmin toimin sihteerinä Vetäjät – nimisessä projektissa.’’ Marjan aikana Jyränkölä on ehtinyt muuttua paljon. ’’Kun tulin taloon töihin osa-aikaiseksi toimistoavustajaksi vuonna 1987, Jyränkölässä oli ainoastaan kymmenen työntekijää. Tänä päivänä heitä on monikymmenkertainen määrä.’’ Työntekijämäärän räjähdysmäinen kasvu on seurausta toiminnan monipuolistumisesta. ’’Aluksi oli vain opisto, mutta 90-luvulla mukaan tulivat hoivapalvelut ja vapaaehtoistoiminta. Erilaiset hankkeet ja kehitysprojektit ovat kasvattaneet toimintaa entisestään’’, Marja toteaa.

Mikä sitten on saanut Marjan viihtymään niin pitkään saman työnantajan palveluksessa? ’’Monimuotoinen ja runsaasti kehittämismahdollisuuksia sisältävä työympäristö. Ne ovat ehdottomasti tämän työn suolaa, jota ilman en varmasti olisi nyt tässä.’’ Vuosien varrella Marja onkin päässyt työssään luomaan ja kehittämään paljon uutta. ’’Aikanaan palkkojen maksu hoidettiin Jyränkölässä käsin, mutta minun aloitteestani siirryttiin koneelliseen palkanlaskentaan. Myöhemmin ostin taloon kirjanpito-ohjelman, jonka ansiosta saimme siirrettyä Jyränkölän kirjanpidon ulkopuoliselta tilitoimistolta talon sisälle.’’ Jyränkölässä onkin vuosien saatossa menty vastavirtaan useiden suurten yritysten ulkoistaessa tukitoimintojaan. Taloushallinnon lisäksi Jyränkölän kiinteistö- ja it-palvelut hoidetaan talon omin voimin.

Pitkän työuran jälkeen joillekin voi olla vaikeaa täyttää päivänsä mielekkäällä tekemisellä, mutta Marjalle se tuskin tuottaa ongelmia. ’’Pääsen vihdoinkin keskittymään mökkielämään ja matkustelemaan. Totta kai tulen myös viettämään mahdollisimman paljon aikaa reilun vuoden ikäisten lastenlasteni kanssa’’, Marja hymyilee. Pieni epäilys Marjalla kuitenkin on. ’’Kun on tehnyt näinkin pitkän työuran niin jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan, mitä eläkepäivät tuovat tullessaan.’’

Eläkkeellä ollessaan Marja ei suinkaan aio unohtaa Jyränkölää, vaan aikoo edelleen seurata entiseen työnantajaansa liittyvää uutisointia. Jyränkölän talouden suurimmiksi haasteiksi Marja nimeää valtakunnallisen tilanteen, joka aiheuttaa paljon kysymysmerkkejä erityisesti Jyränkölän hanketoiminnan kannalta. Lisäksi yhdistyksen vuosikokouksen hyväksymä Palvelutalon Helenan rakentaminen tuo omat haasteensa. ’’Iso projekti tuo mukanaan suuria haasteita, mutta on niistä ennenkin selvitty’’, Marja toteaa hymyillen.

Tilitoimiston rutiinit vaihtoon

Viidentoista vuoden uran tilitoimistomaailmassa tehnyt Pirita Tjurin kiinnostui saman tien, kun huomasi viime syksynä Jyränkölän Setlementin hakevan uutta talouspäällikköä. ’’Avoin paikka osui kohdalle oikeaan aikaan’’, Pirita valottaa hakeutumistaan Jyränkölään. ’’Minusta tuntui että tilitoimistotyö on nyt nähty ja on aika etsiä uusia haasteita.’’ Haasteita Pirita omien sanojensa mukaan saikin. ’’Tämä on täysin erilainen maailma edelliseen työhöni verrattuna. Lähes joka päivä tulee yllätyksiä ja kaikki päivät ovat erilaisia. Kaikki tämä kuitenkin positiivisessa mielessä, on hyvä että työ on vaihtelevaa.’’ ’’Aamulla töihin tullessa koskaan ei tiedä mitä kaikkea pääsee päivän aikana tekemään’’, Marja lisää. Pirita on kuitenkin luottavaisin mielin, sillä hän on saanut työhönsä kunnon perehdytyksen ja neuvoja aina kun on niitä osannut pyytää.

Kokonaisuudessaan Pirita pitää uutta työtään mielenkiintoisena ja odottaa innolla pääsevänsä paremmin hankemaailmaan sisälle. ’’Tilitoimistopuolella en ollut hankkeiden kanssa missään tekemissä, mutta Jyränkölässä ne näyttelevät merkittävää osaa toiminnasta.’’ Toimivat järjestelmät auttavat kuitenkin selviämään haastavimmistakin tilanteista. Jyränkölän taloushallinnon järjestelmät poikkeavat monista yritysten järjestelmistä toiminnan monipuolisuuden vuoksi. ’’Olen itse kehittänyt järjestelmiä toimintaamme parhaiten vastaaviksi’’, Marja toteaa luottavaisesti. Pirita aikoo jatkaa samoilla linjoilla. ''Toivon voivani tuoda Jyränkölän taloushallintoon uusia ideoita ja näkökulmia.''

Toisin kuin voisi luulla, vapaa-ajallaan Pirita ei suinkaan ota irtiottoa yhdistystoiminnasta. ’’Olen mukana muun muassa ammatti-, asukas- ja vanhempainyhdistystoiminnassa.’’ Toki naisen elämään mahtuu paljon muutakin. ’’Innostun helposti erilaisista asioista. Saatan esimerkiksi aloittaa uuden liikuntaharrastuksen, harrastaa sitä pari kuukautta ja innostua sitten taas uudesta lajista’’, Pirita hymyilee.

Ilmassa leijailevista kysymysmerkeistä ja uusista haasteista huolimatta Jyränkölän taloushallinto tulee siis jatkossakin olemaan hyvissä käsissä Marjan jättäessä hyvin rakentamansa perustan ammattitaitoisen jatkajansa huomaan.

13.4.2016