Juuri päättynyt opiston lukuvuosi jää monella tavalla historiaan paitsi meillä Jyränkölässä, myös laajemmin Suomessa ja maailmanlaajuisestikin. Olemme saaneet tottua toinen toistaan kurjempiin uutisiin, joista tulvivat inhimillinen hätä, sota, talouden alamäki tai jonkinlainen eripura. Kansalaisopiston tärkeänä tehtävänä on tuottaa monipuolisia hyvinvointipalveluita sekä mahdollisuuksia kaikenlaisille ihmisille osallistua ja vaikuttaa. Setlementtiopiston on myös oltava valmis muuttumaan ja ojentamaan kätensä niille, jotka tarvitsevat mahdollisuuden rakentaa elämänsä uudelleen. Kansalaisopiston perustarjonnan rinnalla on kuluneena lukuvuonna tehty monenlaista työtä turvapaikanhakijoiden kanssa. Tämä kaikki on ollut rikastavaa ja antoisaa. Olemme tekemämme työn myötä saaneet tutustua uusiin, kiinnostaviin kulttuureihin ja ihmisiin, kuulleet uskomattomia selviytymistarinoita. Parasta on tietää olevansa tärkeä osa noita selviytymistarinoita.
Kansalaisopiston tulevan lukuvuoden ohjelmaa viimeistellään parhaillaan.
Tulossa on taas värikäs ja monipuolinen kattaus, vaikka kurssien ja tuntien määrä on selvästi pienempi aikaisempiin vuosiin nähden. Säästöt purevat selvästi koulutukseen, ja kansalaisopistojen valtionosuuksia on leikattu reilulla kädellä. Leikkaukset jatkuvat myös ensi vuonna. Asiakkaalle tämä näkyy juuri kurssitarjonnan ja tuntimäärien pienentymisenä sekä suurentuneina ryhmäkokoina. Mutta saadakseen jotain uutta on myös osattava luopua. Muutoksessa piilee aina mahdollisuus, vanhan juureen voi versota uutta. Uskomme, että tulevaisuudessa kansalaisopiston merkitys Heinolankin ennaltaehkäisevien hyvinvointipalvelujen tuottajana tulee kasvamaan mm. sote- ratkaisujen myötä. Kaupungin päättäjiltä tarvitaan juuri nyt erityisen paljon viisautta taata opistolle riittävästi resursseja, jotta se kiristyneessä tilanteessa edelleen pystyy tuottamaan kuntalaisille tärkeitä ja kiinnostavia palveluita.
Hiljattain julkaistiin professori Jyri Mannisen tutkimus kansalaisopisto-opiskelun tuottamista taloudellisista hyödyistä. Tämän tutkimuksen keskeisin tulos lyhyesti on se, että yhden euron panostus kansalaisopistoon tuottaa 3,4-5,6 euron hyödyt. Heinolassa nämä luvut ovat todennäköisesti korkeimmillaan, koska kansalaisopistossa toimiva Mediapaja on myös merkittävä nuorten työllistäjä tarjotessaan aitoja työtehtäviä ja tukea vuosittain noin 50 nuorelle. Henkilöstön kesken olemme pohtineet paljon sitä, mikä on kansalaisopiston perustehtävä. Ehkäpä siihen ei olekaan yhtä ja oikeaa vastausta, koska ei ole olemassa yhtä ja alati samana pysyvää todellisuutta. Ehkä tärkein tehtävämme onkin kyetä reagoimaan siihen, mitä ympärillämme tapahtuu ja tuottaa sen myötä kaikenlaisille ihmisille mahdollisuuksia hyvää elämään.
Sirkka Suomi
rehtori
2.6.2016