Koirakaveri Ruby on kaikkien ystävä

Koirakaveri Ruby on kaikkien ystävä.jpg

Kun auto pysähtyy Jyränkölän setlementin palvelutalon eteen, ilo syttyy Rubyn silmiin. Meidän mummi on siellä Koivukodissa. Ruby liitää ovelle ja syöksyy sisään. Matkalla on kuitenkin aina aikaa tervehtiä hoitajia, mutta sitten sännätään mummin etsintään.

Vierailut virkistävät

Useimmiten mummi on olohuoneessa seitsemän muun 80-90-vuotiaan ystävänsä kanssa. Siellä juodaan kahvia ja katsotaan vanhoja kotimaisia elokuvia tai kuunnellaan musiikkia. Tunnelma on viihtyisä. Kun Ruby tulee, kaikki muu keskeytyy. Ensin mummi saa silittää ja sitten kaikki muut vuorotellen. Ruby on ystävystynyt jokaisen asukkaan kanssa. Yllättävän monella on ollut koira tai muita kotieläimiä. Niitä on mukava muistella koiraa silitellessä. Jokaisella silittäjällä on oma tyylinsä ja Ruby käyttäytyy sen mukaisesti; kääntää etupäänsä tai takapäänsä tai pyörähtää selälleen. Yksi silittäjä totesi kauniisti, että minä annan sille kaikkeni ja se antaa minulle. Siltä se näyttää.

Joskus tuntuu, että Ruby on ottanut ihan velvollisuudekseen, mieluisaksi sellaiseksi, käydä kaikkien luona. Jopa niin, että eräänä päivänä Ruby lähti hoitajan mukana tervehtimään vuoteessa olevia asukkaita heidän huoneisiinsa. Hämmästyin, sillä yleensä Ruby kyllä pitää minua silmällä, vaikka onkin olevinaan itsenäinen toimija.

Nuuhkiminen on myös mukavaa. Aika usein asukkaiden jalat on voideltu osana hoitoa. Kosmetiikkaankin erikoistuneena Ruby haistaa kaikki voiteet ja mummin jalkoja voi välillä nuolaistakin. Hoitajilla taas on talon mielenkiintoisimmat kengät. Niillä on kävelty vaikka missä! Osalla on myös omia koiria, sekin kiinnostaa Rubya.

Ihailtavat hoitajat

Hoitajia täytyy ihailla. He ovat uskomattoman ystävällisiä, kiireettömiä ja mielellään auttavia, vaikka työtä on paljon. Kaikki ovat hyväksyneet Rubyn ja taputtavat vuorollaan kuten muutkin. Ainoa pieni ongelma, joka meillä oli, ratkesi viisaan hoitajan avulla. Yksi asukkaista olisi mielellään nostellut Rubya ja minua pelotti, että hänen voimansa eivät yksinkertaisesti riitä ja sattuu joku vahinko. Hoitaja selitti asukkaalle, että kuninkaallisena koirana kingcharlesinspanieli Rubyn pitää antaa itse valita, minne hän menee. Asia oli sillä selvä.

Yhteiset hetket Koivukodissa ovat meille kaikille lämminhenkisiä ja mieleenpainuvia. Olen iloinen, että Ruby on saanut olla mukanani, eikä sitä ole tarvinnut jättää yksin kotiin. Olen myös iloinen siitä, että Ruby on osannut tuoda iloa Koivukodin asukkaille.

Tarinankertoja on Rubyn emäntä ja Koivukodin asukkaan läheinen, Merja Aaltonen.

2.12.2014