Tuttavantuvan vapaaehtoistyö on ystävyyttä

Tuttavantuvan vapaaehtoistyö on ystävyyttä.jpg

”Tämä ei ole työtä, tämä on ystävyyttä.” Näin tiivistää vapaaehtoistyöntekijä Tuula ’Tuikku’ Heinonen suhdettaan asiakkaaseensa, palvelutalo Konsulinnassa asuvaan Annikki Paukkuun.

Muutama vuosi sitten Vantaalta Heinolaan muuttanut Tuula toimii Tuttavantuvan vapaaehtoisena. Vasta pari viikkoa Konsulinnassa asunut Annikki totuttelee elämään uudessa ympäristössä. Siinä jo ennen palvelutaloon muuttoa Annikin luona käynyt Tuula on oiva apu. ”Täällä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, kuten Severin karaoke ja erilaiset lauluillat. Talossa vallitsee vahva yhteisöllisyys ja parempaa paikkaa saa hakea”, toteaa Tuula. Annikkikin on ehtinyt lyhyen talossa asumisensa aikana osallistua yhteen lauluiltapäivään. ”Mukava tapahtuma vaikka en itse pysty laulamaan. Mutta pääsenpähän näkemään muita asukkaita”, Annikki toteaa uuden asuinpaikkansa eduista.

Tuula ja Annikki tapaavat noin 2–3 kertaa kuukaudessa ja juttelevat lisäksi puhelimessa lähes viikoittain. ”Juttelemme kaikesta maan ja taivaan väliltä. Olemme käyneet läpi esimerkiksi Annikin lapsuutta ja työelämää.” Tarvittaessa Tuula käy myös kauppa-asioilla Annikin puolesta.  "Usein tuon mukanani tuliaisia tai jotakin, mitä Annikki tarvitsee. Näin saamme yhdistettyä ilon ja hyödyn”, Tuula toteaa.

Piakkoin kaksi vuotta jatkunut ystävyys on antanut paljon sekä Annikille että Tuulalle. ”Muutettuani Heinolaan halusin sisältöä elämääni. Löysin Tuttavantuvan, jossa ilmoittauduin vapaaehtoiseksi ja sieltä minut sitten ohjattiin Annikin luo.” ”Onhan tämä ollut ihan mukavaa’’, toteaa Annikki. ”Minusta tuntuu, että olen saanut ystävyydestämme irti enemmän kuin Annikki”, Tuula lisää hymyillen.

Jyränkölän reilu satakunta vapaaehtoista toimivat moninaisissa vapaaehtoistyön tehtävissä asiointiavusta talkootyöhön. Lähes kaikille vapaaehtoinen-asiakas-suhteille tyypillistä on ystävyys ja aito toisesta välittäminen.

Tämä välittäminen, aito ystävyys, paistaa myös Tuulan ja Annikin kasvoilta.

25.9.2015